«حسين عباس زاده» معاون ميراثفرهنگي اين اداره کل گفت: بناي آرامگاه پيراستير در بخش مرکزي دهستان قصبه غربي در روستايي به نام استير قرار دارد که ويژگيهاي معماري، اجزاء و عناصر ساختاري بنا، انتساب آن را به عصر ايلخاني نشان ميدهد.
او افزود: اين بقعه با زيربناي تقريبي 137 مترمربع و کالبد خشتي و آجري، گنبدخانهاي با طرح و نقشهاي مربع و هشت ضلعي است که در گوشههاي بخش فوقاني فضاي داخلي آن با ايجاد فيلپوش، فرم بنا از مربع به هشت ضلعي تبديل شده و در اضلاع شرقي و غربي آن نيز فرورفتگيهايي کاربردي وجود دارد.
معاون ميراثفرهنگي اين استان با اشاره به اينکه همچنين گنبدي که بر فراز بنا قرار گرفته از نوع کم خيز بوده و با گريو هشت ضلعي محصور شده، اظهار داشت: بر بالاي ورودي اصلي بقعه دست نوشتهها و يادگاريهايي از قرون يازدهم تا سيزدهم هجري ديده ميشود.
«عباس زاده» با بيان اينکه به استناد ديوار نوشته موجود در اين بنا، گورخفتگان در آن شيخ علي و شيخ حسن از نوادگان منتسب به کميل بن زياد هستند، خاطرنشان کرد: از ديگر مدفونان که در اين کتيبه به آن اشاره شده،ميتوان به شيخ محمدرضا، شيخ کمال و شيخ محمد مومن اشاره کرد.
او تأکيد کرد: بناي تاريخي بقعه پير استير سبزوار به لحاظ ساختاري در سبک آذري ساخته شده و شواهدي از مرمتهاي دورهاي بعد روي آن مشاهده ميشود.
اين مقام مسوول در ادامه از ثبت بقاياي معماري برج مقبره ريواده شهرستان جغتاي در فاصه 30 کيلومتري شمال شهر جغتاي، در روستايي به نام ريواده خبر داد و اظهار داشت: اين اثر تاريخي بنايي است با طرح و نقشه هشت ضلعي در نماي بيروني و فضاي داخلي، با قطر حدود 9 متر که زيربناي تقريبي 88 متر را به خود اختصاص داده است.
«عباس زاده» بيان داشت: همچنين در گوشه ضلع جنوب غربي فضاي داخلي برج مقبره، محرابي ساده با قاببندي و قوس آجري تعبيه شده که در حال حاضر از ارتفاع اصلي اين بنا، تنها 670 سانتي متر آن باقي مانده و بقيه ساختار آن بر اثر عوامل طبيعي تخريب شده است.
او يادآور شد: به دليل نبود شواهد و قرائني از جمله سنگ قبر و کتيبه، هويت مدفونان يا گورخفتگان در اين بنا مشخص نيست.
/111
انتهای پیام/